Niin myötä- kuin vastoinkäymisissä

"Mistä voisi vielä säästää, kun puoliso jo jäi työttömäksi ja päivän päätteeksi omakin työnantaja ilmoitti lomautuksista?"

Näinä päivinä tällaisia pohdintoja käy valitettavan moni. Tässä blogissa en kuitenkaan listaa ehdotuksia säästökohteista, mutta vinkkaan siitä, mistä ei ainakaan kannata säästää.

Ammattiliitto kulkee jäsentensä rinnalla koko työuran ajan, suhdanteesta toiseen. Vielä taannoin, kun rakentaminen porskutti koko talouden veturina, liitot pitivät huolen siitä, että myös työntekijät saivat osansa nosteesta. Samat asiat, kuten oikeudenmukainen palkkaus ja palkkatasa-arvo, työaikalain noudattaminen ja työturvallisuuden edistäminen ovat ehdottoman tärkeitä edelleen, mutta nyt ajettavien asioiden rinnalle on yhä enenevässä määrin noussut työntekijöiden ja yrittäjäjäsenten tukeminen ongelmatilanteissa.

"Meniköhän tässä nyt kaikki ihan oikein? Tuliko lomautusilmoitus riittävän ajoissa? Kuinka kauan lomautus voi kestää? Miten tästedes tulee toimeen?"

Me täällä RIA-liitossa osaamme vastata näihinkin kysymyksiin. KOKO-kassan harteilla on työttömyysturvan maksaminen, me otamme kopin muista huolista ja juridisista kompastuskivistä. Ja jos epäilykset osuivat oikeaan, ehkä kaikki ei tosiaan mennyt ihan oikein, meiltä saa apua tilanteen ratkomiseen.

Sekä RIAn omat että muiden liittojen kanssa yhteistyössä järjestetyt koulutukset rullaavat suhdanteista riippumatta. Vaikka rakennusalan taantuma saattaa houkutella pohtimaan, olisiko ruoho vihreämpää jollakin toisella alalla, on syytä muistaa, että taantumakin päättyy aikanaan. Alan elpyessä kovinta valuuttaa on taskuissaan niillä, joiden ammattitaito ja pätevyydet ovat ajan tasalla. Ja kyllä taantumankin aikana rakennetaan – osaamista päivittämällä ja laajentamalla mahdollisuudet työmarkkinoiden kyydissä pysymiseen parantuvat huomattavasti.

"Onkohan kenellekään muulle käynyt näin? Meneekö muualla yhtään tämän paremmin?"

Mitä haastavampia aikoja eletään, sitä suurempi merkitys on yhteisöllisyydellä. RIAn alueyhdistykset järjestävät jatkuvasti tilaisuuksia, joissa pääsee tapaamaan muita rialaisia. Olipa kokoontuminen järjestetty vaikkapa petankkikisan tai työmaavierailun merkeissä, bonuksena on aina mahdollisuus verkostoitua saman alan ammattilaisten kanssa. Jo pelkästään ajatusten vaihdosta ja kokemusten vertailusta saa parhaimmillaan paljon tukea omaan tilanteeseen ja vinkkejä urakehitykseen.

RIAn jäsenviestintä auttaa pysymään perillä monista tärkeistä asioista, alkaen koulutuksista ja muista ajankohtaisista tapahtumista aina lakimuutoksiin ja muihin työelämään liittyviin päätöksiin saakka. Nostamme viikoittaisissa tiedotteissamme esiin asioita, joista meiltä usein kysytään; asia, joka askarruttaa yhtä jäsentä, varsin suurella todennäköisyydellä mietityttää monia muitakin.

RIA tarjoaa niin ikään mahdollisuuden vaikuttaa – olemme perustaneet jäsenistämme koostuvan asiantuntijapaneelin, jossa on mahdollisuus ottaa kantaa niin jäsenistöämme kuin koko Suomen rakentamista koskeviin ajankohtaisiin teemoihin, kuten uuden rakentamislain yksittäisiin asetuksiin, viranomaismääräyksiin, osaamisvaatimuksiin tai rakennusalan taantuman selättämisen ratkaisuihin. Paneeliin voi edelleen ilmoittautua mukaan omasta työtilanteesta riippumatta.

RIAn ja KOKO-kassan jäsenyydelle kertyy hintaa vain hiukan reilun euron verran päivässä. Alennusta, lykkäystä tai jopa vapautusta jäsenmaksusta voi anoa tietyin edellytyksen esimerkiksi vanhempainvapaan, varusmiespalveluksen tai pitkäaikaissairauden vuoksi, joten ansioiden laskiessakaan liiton jäsenmaksua ei kannata ottaa säästökohteiden listalle. Sen lisäksi, että jäsenyys tuo turvaa työntekijöiden oikeuksiin ja taloudelliseen vakauteen, se tarjoaa myös mahdollisuuksia monipuoliseen kouluttautumiseen, yhteisöllisyyteen ja vaikuttamiseen kaikissa tilanteissa työuran varrella – niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.

Kirjoittaja:

Tanja Määttänen, tanja.maattanen a ria.fi
Viestintäasiantuntija, RIA ry


Jaa sivu