Siedä erilaisuutta ja keskustele

Vanhempi herra x oli ihastunut työkaveriinsa neiti Y:hyn.  Sisimmässä poltteli juuri sillä jännällä tavalla kuten ihastuneella polttelee; sydän kuplii. Mutta herra X pohti miten ilmaista ihastuksensa tälle ihanalle neidille? Hän päätti pyytää häntä lounaalle. Tuumasta toimeen. Vihdoin koitti se hetki, kun herra x ja neiti y olivat yhdessä lounaalla. Herra x rohkaisi mielensä ja kysyi neidiltä, että saisiko hän pitää neitiä kädestä? Voisiko hän kenties suudella neitiä?

Neiti hämmentyi ja kielsi. Herra tajusi, että ihastuminen oli sangen yksipuolista ja pyysi anteeksi käytöstään. Kädestä pitäminen ja suutelu jäivät ajatuksen asteelle ja lounas syötiin hiukan kiusallisen tunnelman vallitessa.   Seuraavana päivän Herra x päätti kuitenkin toimia herrasmiehen tavoin ja yritti hyvittää pieleen mennyttä edellisen päivän lounaskokemusta. Hän pyysi neitiä uudelleen lounaalle seuraavalla viikolla. Neiti vaikutti hermostuneelta, joten herra pyysi vielä anteeksi, jos hän oli neitiä jotenkin loukannut eilisen lounaan aikana.

Seuraavana päivänä herra X sai esimieheltä kirjallisen varoituksen epäsopivasta käytöksestä. Esimies kehotti herraa menemään puhumaan psykiatrille tai työterveyshuoltoon. Herra X sanoi olevansa pahoillaan ja totesi, että mitään vastaavaa ei tule tapahtumaan.

Meni päivä, tuli yö. Seuraavana aamuna herra x kutsuttiin neuvotteluhuoneeseen ja hänet irtisanottiin.

Samaan aikaan toisaalla nuorehko herra K aloitti uudessa työpaikassa. Tehtävä oli mielenkiintoinen ja herra K oli astumassa uudelle portaalle urallaan.  Mutta paratiisissa oli käärme, sillä herran vanhempi kollega kohteli herraa ikävästi. Herra koki kollegan kohtelevan häntä alentavasti ja ikärasistisesti. Topakka poika kun oli, hän teki esimiehelle valituksen kollegasta.

Meni päivä, tuli yö. Seuraavana aamuna esimies kutsui herra K:n luokseen ja ilmoitti, että hänen työsuhteensa puretaan koeajalla. Herra K ei esimiehen mukaan sovi työyhteisöön.

Unohda tapausten juridinen pohdinta, mutta mieti sitä, miten huonosti molemmissa tapauksissa siedetään erilaisuutta sekä vältetään ristiriitoja ja keskustelua.  Kaikki ihmiset eivät osaa yhtä hyvin lukea toisten ihmisten käyttäytymistä ja tehdä siitä johtopäätöksiä. Sosiaaliset taidot vaihtelevat.  Jollekin normaali käyttäytyminen on toiselle erittäin kulmikasta. Ihmiset ovat erilaisia ja se pitää työpaikoilla hyväksyä. Mutta se edellyttää sitä, että asioista pystytään keskustelemaan ja luodaan yhdessä pelisääntöjä työyhteisöissä. Jos asiat hiertävät tai joku käyttäytyy eri tavalla kuin yleiset normit edellyttävät, asiasta keskustellaan ja siihen pyritään hakemaan ratkaisua. Ketään ei saa kohdella alentavasti tai syrjivästi. Ongelmiin pitää puuttua, mutta ei siten että asiat esille ottavalle ihmiselle annetaan kenkää.

Mieti esimiestä, joka kehottaa menemään psykiatrille tai työterveyshuoltoon puhumaan työyhteisön sisäisestä asiasta. Eikö esimies ole esimies juuri sen takia, että hänellä on rohkeutta ja osaamista keskustella asiasta?

Antti Aarnio
Edunvalvontapäällikkö
Rakennusinsinöörit- ja arkkitehdit RIA ry 


Jaa sivu