Hienot tilat, mutta opetuksessa puutteita

Suomen suurin ammattikorkeakoulu, pääkaupunkiseudulla toimiva Metropolia, otti käyttöön uuden kampuksen Myllypurossa tammikuussa 2019. Koulu keskittää tulevaisuudessa rakennusalan opetuksensa Itä-Helsingissä sijaitsevaan kampukseen, mikä on sinänsä hieno juttu opiskelijoille ja koko koululle.  Kolmesta rakennuksesta on valmiina ja käytössä ensimmäinen, upea moderni rakennus aivan metroaseman vieressä.

Kolikolla on myös toinen puoli. Samaan aikaan Metropolian rakennusalan opiskelijoilta kuulee ikäviä tarinoita opiskeluista. Kursseja perutaan, lähiopetusta on vähän, opetus on heikkolaatuista ja opintoja muutellaan jatkuvasti.

Kursseja on peruttu opettajapulan takia, kun esimerkiksi rakennetekniikan opiskelijoille tarkoitetuille kursseille ei ole löytynyt opettajia. Se on vaikeuttanut opiskelijoiden opintopisteiden riittävää suorittamista ja valmistumista tavoiteaikataulussa.

Ammattikoulujen vähäisestä lähiopetuksen määrästä käytiin julkisuudessa keskustelua muutama kuukausi sitten.  Ehkei tilanne ole yhtä hälyttävä Metropolian kohdalla, mutta silti sekä ensimmäisen että neljännen vuoden opiskelijat kritisoivat vähäistä lähiopetuksen määrää.  Ensimmäistä vuottaan opiskelevalle kolme lähiopetuspäivää on vähän, mutta se tuntuu jo vitsiltä, että neljännen opiskeluvuoden syksynä lähiopetusta opiskelijoille tarjottiin peräti seitsemän tuntia lähiopetusta viikossa. Opiskelijoiden mielestä kurssien sisältöjä ja oppimistavoitteita karsitaan resurssipulan vuoksi. Tämän jälkeen myös kokeita helpotetaan opintopistemäärän pysyessä samana.

Huolestuttavaa on myös se, että opiskelijat kritisoivat opetuksen yleistä heikkolaatuisuutta. Monissa opintojaksoissa opetuksen käytännön sisältö poikkeaa huomattavasti opintojakson sisällöstä ja osaamistavoitteista. Opetus on ollut pintapuolista ja yleisluontoista luennointia, jossa opettaja lukee sanasta sanaan entisten kollegoitten tekemien diaesityksiä tuomatta lisäarvoa oppilaalle.  Motivoituneita opiskelijoita tämä tuskastuttaa.

Vika ei aina ole opettajissa. Opetussuunnitelmien jatkuva muuttuminen on aiheuttanut sitä, että opiskelijat kokevat opettajien olevan muutoksen keskellä hukassa, eikä heille tunnu olevan selvää mitä on jo opetettu tai mitä tulisi opettaa. Resurssit ovat liian vähäiset ja esimerkiksi opinnäytetyön valvojien järjestäminen opiskelijoille on ollut haastavaa.

Metropolia on Suomen suurin ammattikorkeakoulu. Tänään alkaneessa kevään yhteishaussa koulu tarjoaa yli 200 rakennusalan aloituspaikkaa uusille opiskelijoille. Koulun on ratkaistava koulutukseen ilmenneet ongelmat, jotta opiskelijat saavat odottamaansa laadukasta ja hyvin järjestettyä koulutusta. Käykää stadilaiset vaikka Tampereen ammattikorkeakoulussa katsomassa miten laadukasta opetusta järjestetään.

Antti Aarnio

Edunvalvontapäällikkö 


Jaa sivu