Jukka Ala-Outinen Vuoden rialainen 2021

Tuula Napola (tuula.napola a ria.fi), 29.11.2021

RI Jukka Ala-Outiselle on myönnetty Vuoden rialainen tunnustuspalkinto Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n liittokokouksessa 27.11.2021.

Jukka Ala-Outinen valmistui rakennusinsinööriksi Kuopion teknillisestä oppilaitoksesta vuonna 1980. Saman työnantajan palveluksessa hän on ehtinyt olla jo runsaat 40 vuotta, aloittaessaan Polar-Rakennus Oy:ssä ja vuodesta 1998 yrityskaupan jälkeen Skanska Talonrakennus Oy:ssä.  

Ala-Outisen työuraan on mahtunut kymmeniä kohteita, joissa hän on toiminut pääasiassa työpäällikkönä, tuotantojohtajana ja yksikönjohtajana. Hän pitää yhtenä keskeisenä taitekohtana urallaan 1980-luvun puoliväliä, jolloin hänen silloinen esimiehensä antoi tehtäväksi perehtyä korjausrakentamiseen. Sen jälkeen Ala-Outinen on keskittynyt pääosin korjauskohteisiin. 

Monet korjaushankkeista ovat olleet teknisesti vaativia ja sijainneet ahtaassa kaupunkiympäristössä, jolloin myös logistiikka on edellyttänyt tarkkaa suunnittelua. 

Yksi Ala-Outisen uran kohokohdista on Olympiastadionin mittava ja vaativa perusparannus- ja uudistushanke, jossa hän toimi projektinjohtajana. Kohde palkittiin Rakennuslehden vuoden korjaustyömaana 2018. Ala-Outisen työhistoriaan kuuluu myös kaksi muuta vuoden korjaustyömaana palkittua kohdetta, Porthanian peruskorjaus ja Antinkatu 32 eli nykyinen Lönnrotinkatu 32. 

Tällä hetkellä Ala-Outinen johtaa Finlandia-talon peruskorjausta. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa merkkirakennuksessa suojelu on otettava huomioon kaikissa vaiheissa rakennusluvasta lähtien. 

”Valinta vuoden rialaiseksi tuntuu todella hyvältä näin työurani loppuvaiheessa. Olen saanut tehdä työtä mielenkiintoisissa hankkeissa lukuisten esimiesten ja alaisten kanssa. Kaikki kohteet ovat syntyneet yhteistyössä, tämä ei todellakaan ole ollut mikään sooloura.” 

Vuoden rialainen palkinto myönnetään liiton jäsenelle, joka edustaa merkittävällä tavalla valtakunnallista tai paikallista ”rialaista” osaamista. Huomiota kiinnitetään työkokemukseen, yhteistyökykyyn ja tapaan hoitaa vaativia projekteja. Vuoden rialainen on valittu vuodesta 2005 lähtien.