Työehtosopimusten neuvottelutilanne rialaisilla

Kimmo Sandberg (kimmo.sandberg a ria.fi), 1.10.2021

Rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimus on voimassa huhtikuun 2022 ja kuntapuolen sopimukset helmikuun 2022 loppuun saakka, joten näiden sopimusten piirissä olevat voivat vielä odotella neuvottelujen alkamista.

Rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimus on voimassa huhtikuun 2022 ja kuntapuolen sopimukset helmikuun 2022 loppuun saakka, joten näiden sopimusten piirissä olevat voivat vielä odotella neuvottelujen alkamista.

Suunnittelu- ja konsulttialan työehtosopimusten tilanne

Rialaisia on toimihenkilöiden sekä ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusten piirissä. Enemmän kuitenkin suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen piirissä.

Työnantajaliitto on irtisanonut nykyisen työehtosopimuksen päättymään 30.11.2021. YTN neuvottelee uuden valtakunnallisen työehtosopimuksen Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa. Tavoitteena on saada uusi valtakunnallinen työehtosopimus voimaan 1.12.2021 alkaen.

 

Neuvottelujen alku venynee lokakuun loppupuolelle. RIAn Facebook-sivuillatiedotetaan neuvotteluista (YTN:n tiedotteiden pohjalta). Seuraa sivustoa.

Mitä jos uutta työehtosopimusta ei saada aikaan 30.11 mennessä? 

Jos sopimusta ei synny,  alkaa nk. sopimukseton tila. RIA, YTN ja palkansaajapuoli lähtee siitä, että koko alalla on silloin voimassa normaali työehtosopimuksen jälkivaikutus.

Se tarkoittaa, että vanhan työehtosopimuksen työehdot (esim. lomarahan kertyminen ja palkalliset vanhempainvapaat) jatkuvat normaalisti, samoin paikalliset sopimukset (esim. liukuvan työajan sopimukset) ja luottamusmiehen suoja. 

Nyt kannattaa odottaa rauhassa neuvotteluiden etenemistä.

Liittoon järjestäytyminen on tärkeää!

Mitä suurempi osa työntekijöistä kuuluu liittoon, sitä parempi neuvotteluasema liitolla on valtakunnan tasolla ja paikallisesti. RIAlainen saa jäsenyytensä kautta YTN:n luottamusmiehen palveluita paikallisella tasolla ja valtakunnallisella tasolla autamme ja palvelemme jäsenä erilaisissa työsuhteisiin liittyvissä asioissa. Suosittele RIAn jäsenyyttä muillekin!

Terveisin

Antti Aarnio
Edunvalvontapäällikkö
Rakennusinsinöörit- ja arkkitehdit RIA ry
antti.aarnio a ria.fi, 0400-381 634