Laatua rakentamiseen

Kimmo Sandberg (kimmo.sandberg a ria.fi), 12.1.2021

RIAn puheenjohtaja RA Tommi Luukkonen ottaa kantaa YLE:n 5.1. julkaisemaan uutiseen, jossa kerrottiin, että uusien asuntojen rakennusvirhekiistojen määrä on jatkanut kasvuaan.

YLE:n artikkelissa todetaan, että ostajat antavat liiankin tuntuvasti luottamusta rakentajalle ja että asiakkaat eivät useinkaan käytä laissa olevia mahdollisuuksiaan tarvittavalle reklamaatiolle. Artikkelissa kerrotaan, etteivät uuden asunnon ostajat usein osallistu ulkopuolisen rakennustyötarkkailijan valitsemiseen. 

Rakennusinsinöörit- ja arkkitehdit RIA ry:n uusi puheenjohtaja RA Tommi Luukkosen mielestä jokaisen asunnonostajan tulisi tiedostaa lain mahdollisuus ulkopuolisen rakennustyötarkkailijan käyttöön. Luukkosen mukaan myös rakennusalan järjestöiltä löytyy tietoa yrittäjistä, jotka suorittavat rakennuskohteiden valvontaan liittyviä töitä. Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n verkkosivuilta löytyy yrittäjäsivusto, josta varsin helposti voi löytää rakennuskohteelle pätevän valvojan. 

Luukkosen mukaan laadukas rakentaminen ei kuitenkaan ole vain valvontakysymys eikä takuuajan pidentämisellä saavuteta välttämättä haluttua lopputulosta. Kaiken takana on laadukas työsuoritus. ”Olemme rakentaneet viimeisten vuosikymmenten aikana rakennusalan toimihenkilöille FISE:n ylläpitämän henkilöpätevyysjärjestelmän, josta löytyy tälläkin hetkellä 10.000 päteväksi todettua suunnittelija ja rakennustyön toteuttajaa. Minua huolestuttaa se, että emme ole riittävästi kiinnittäneet huomiota rakennustyöntekijöiden osaamiseen. Meillä on käytössä työturvallisuuskortit ja tulityökortit, mutta pitäisikö meillä olla myös joitain muita työsuorituksen laadukkuuden osoittavia ja takaavia järjestelmiä. Me RIAssa aiomme jatkossa nostaa tämän asian ”pöydälle” ja selvittää miten saisimme parannettua rakentamisen laatua ja samalla nostaa rakentajien ammattiylpeyttä hyvän työtuloksen saavuttamiseksi.” 

Lisätietoja: RIAn puheenjohtaja, RA Tommi Luukkonen, tommi.luukkonen a arkkitehtipalvelu.fi