Pikaohjeet lomautetuksi tai työttömäksi jäävälle

Tuula Napola (tuula.napola a ria.fi), 1.4.2020

Tutustu ohjeisiin miten toimia, jos jäät työttömäksi tai lomautetuksi.

RIAan on viime aikoina tullut lukuisia kysymyksiä miten toimia, jos joutuu lomautetuksi. KOKO-kassa on koonnut tarkat toimintaohjeet:

Jos jäät lomautetuksi tai työttömäksi:

  1. Ilmoittaudu TE-toimiston verkkopalvelussa työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä.
  2. Hae ansiopäivärahaa KOKOn eAsiointi-palvelussa yhden viikon kuluttua työttömyyden tai lomautuksen alusta.
  3. Täytä hakemus huolellisesti ja liitä mukaan kaikki pyydetyt liitteet. KOKOn käsittelijät ottavat yhteyttä, jos tarvitaan lisätietoja.
  4. Hae jatkossa ansiopäivärahaa neljän viikon tai kuukauden jaksoissa.

Huomioithan, että koronan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi voit halutessasi lähettää ensimmäisen päivärahahakemuksesi KOKO-kassaan jo yhden viikon kuluttua lomautuksen tai työttömyyden alusta. Normaalitilanteessa ensihakemus lähetetään vasta kahden viikon kuluttua.

Päivärahahakemukseen tarvittavat liitteet

Lomautustilanteessa hakemuksen liitteiksi riittävät tällä hetkellä lomautusilmoitus, palkkatodistus 26 lomautusta edeltävältä kalenteriviikolta sekä palkkalaskelmat lomautuskuukausilta, jos olet osittain lomautettu. Jos sinulla on lomautettuna yritystoimintaa, tutustu ohjeidemme kohtaan Päivärahahakemuksen liitteet – Yritystoiminta. Kokonaan työttömäksi jäädessä ohje liitteiden suhteen on sama, kuin aiemmin.

Lisätietoa:

Tarkemmat hakuohjeet
Päivärahahakemuksen liitteet
Edellytykset ansiopäivärahalle
Tietoa lomautuksista
Tietoa hakemusten käsittelystä