Avoin AMK-opetus avautuu lomautetuille ja työttömille

Tuula Napola (tuula.napola a ria.fi), 21.4.2020

Ammattikorkeakoulut vastaavat koronakriisiin poistamalla avoimen ammattikorkeakouluopetuksen maksuja. Opintomahdollisuuksia avataan erityisesti lomautetuille ja työttömille. Lisäksi moni ammattikorkeakoulua tarjoaa yrityksille tukea rahoitushakemusten tekemiseen.

Ammattikorkeakoulut vastaavat koronakriisiin poistamalla avoimen ammattikorkeakouluopetuksen maksuja. Opintomahdollisuuksia avataan erityisesti lomautetuille ja työttömille. Lisäksi moni ammattikorkeakoulu tarjoaa yrityksille tukea rahoitushakemusten tekemiseen.
Päätöksen avoimen ammattikorkeakouluopetuksen maksuttomuudesta on tehnyt jo 20 AMK:ta.
Avaamalla opintotarjontaa ammattikorkeakoulut haluavat mahdollistaa ihmisille oman osaamisen kehittämisen, josta on hyötyä myös työnhaussa. Tarjolla on yksittäisiä opintojaksoja, mutta myös tutkintokoulutukseen johtavia polku- ja väyläopintoja. Opintojaksot suoritetaan lähes poikkeuksetta verkko-opintoina.
Avoimessa ammattikorkeakoulussa voi opiskella eri alojen AMK-opintoja pohjakoulutuksesta riippumatta.  
Vuoden 2019 alusta 25 vuotta täyttäneet työttömät ovat halutessaan voineet opiskella enintään kuusi kuukautta kestäviä opintoja työttömyysetuutta menettämättä. Edellytyksenä on, että opinnot antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa.

Apua yrityksille tukien hakemiseen

Lisäksi ainakin Centria, Haaga-Helia, Högskolan på Åland, KAMK, LAB, Turun ammattikorkeakoulu ja XAMK auttavat yrityksiä hakemaan kehitysrahoituksia, ja tarjoavat apua esimerkiksi Business Finlandin tai ELY-keskusten rahoitushakemusten täyttämisessä. 
Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa neuvontaa etäkokousten ja etätyövälineiden käyttöönottoon kolmannen sektorin toimijoille. Neuvontaa antavat Turun AMK:n tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat ja tietojenkäsittelyn tradenomiopiskelijat AMK:n henkilöstön tukemana. 

Arenen tiedote kokonaisuudessaan ja koulujen linkit.