Tietoa yhteishausta

Tuula Napola (tuula.napola a ria.fi), 19.3.2020

Yhteishaku korkeakouluihin on alkanut

Haku rakennusarkkitehtiopintoihin on alkanut 18.3.2020 ja päättyy 1.4.2020 kello 15.00! Kaikki oleellinen tieto yhteishausta löytyy osoitteesta Opintopolku.fi

Rakennusarkkitehdin tutkintokoulutusta annetaan neljässä ammattikorkeakoulussa: Metropoliassa, Savoniassa, Oamkissa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa.
Rakennusarkkitehdin opintoihin hakevan pitää osallistua kahteen kokeeseen: AMK-valintakokeeseen sekä rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeeseen.

AMK-valintakoe on muuttunut edellisistä vuosista. Kokeen suoritusajan hakija voi valita useasta eri päivästä (1. - 5.6.2020). Kokeeseen sisältyy kaikille hakijoille yhteisiä osioita sekä eri koulutusalojen omia osioita. Tätä koetapaa testattiin jo vuoden 2019 syksyn yhteishaussa, mutta uutta koetapaa käytetään nyt ensimmäistä kertaa kevään suuressa yhteishaussa. Lisätietoa löytyy mm. ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta ja hakijan pitää ottaa tarkasti selvää kokeen suoritustavasta!

Rakennusarkkitehtien soveltuvuuskoe järjestetään 28.5.2020 ja sen voi tehdä missä tahansa rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavassa ammattikorkeakoulussa. Soveltuvuuskoe on edellisten vuosien mukaisesti yhden päivän tilaisuus, jossa on kaksi erillistä tehtävää. Näissä tehtävissä piirustustehtävien avulla tutkitaan hakijan ominaisuuksia kykyä arkkitehtisuunnitteluun. Hakijan pitää tutustua huolellisesti koulujen rakennusarkkitehtisivustoilla soveltuvuuskokeesta annettaviin ohjeisiin! Vanhoja valintakoetehtäviä löytyy Metropolian rakennusarkkitehti -sivustolta.

Valintaperusteet ovat muuttuneet siten, että uutena valintatapana Amk-valintakokeen rinnalla on valinta ylioppilastutkinnon sekä ammatillisen perustutkinnon perusteella. Näihin uusiin valintaperusteisiin kannattaa tutustua huolella opintopolku.fi  -sivustolla sekä koulujen hakusivustoilla.

Koronaviruksen vaikutus valintakokeisiin
18.3.2020 tiedon mukaan valintakokeissa edetään suunnitelmien mukaan, mutta samaan aikaa tilannetta seurataan ja tarvittaessa tehdään uusia päätöksiä. Muuttuneesta tilanteesta tiedotetaan heti kaikilla yhteishakusivustoilla.

Yleistä tietoa yhteishausta: 

Opintopolku.fi

Ammattikorkeakouluun.fi

LINKIT RA-koulujen hakusivustoihin:

Metropolia Amk

TAMK

OAMK

Savonia

Käy lukemassa RIAn toimitusjohtajan Kimmo Sandbergin blogikirjoitus opiskelusta TÄSTÄ LINKISTÄ.