Lakkoavustukset pääosin maksussa

Kimmo Sandberg (kimmo.sandberg a ria.fi), 5.2.2020

Lakkoavustukset joulukuun teknologiateollisuuden ja suunnittelualan lakoista on saatu pääosin maksuun tammikuun aikana.

Viivästykset maksatuksessa voivat johtua mm. virheellisistä tilitiedoista. Maksatuksia tehdään vielä tänään perjantaina, joten pankkiyhteyksien takia lakkoavustus voi näkyä vastaanottajan tilillä vasta helmikuun puolella.

Jos olet hakenut lakkoavustusta, olet siihen mielestäsi oikeutettu ja lakkoavustus ei ole tullut tilillesi ensi viikon loppuun mennessä, ota yhteyttä oman liittosi asiakaspalveluun.

Edellä mainittu koskee jo haettuja lakkoavustuksia. Jos olit joulukuussa lakossa ja unohdit hakea lakkoavustuksen, järjestelmä avataan vielä kerran 4.2.–10.2. (klo 23.59) väliseksi ajaksi.

YTN:llä ei ole voimassa olevia lakkovaroituksia, mutta useilla aloilla ja useissa yrityksissä on helmikuussa tulossa muiden julistamia lakkoja. Mahdollisten lakkojen toteutuessa ylemmät toimihenkilöt tekevät lakkotaloissa töitä normaalisti pysytellen omissa työtehtävissään, mutta mikäli he ovat lakon alaisissa tehtävissä ja kuuluvat näin ollen lakon piiriin, liiton jäsenten oletetaan osallistuvan lakkoon.

Tilanne on sama myös muiden painostustoimien, kuten ylityökiellon osalta. Mikäli YTN-liiton jäsen kuuluu tällaisen työehtosopimuksen piiriin, painostustoimet koskevat myös häntä. YTN:llä on oma ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kielto tällä hetkellä vain energiateollisuudessa.

Lakkoon kuuluvien työehtosopimusten piirissä oleville ja lakkoon osallistuville jäsenille maksetaan lakkoavustus, vaikka kysymyksessä ei ole YTN:n julistama lakko. Jos siis työskentelet toimihenkilötehtävissä esimerkiksi energiateollisuudessa lakkoon julistetuissa tehtävissä ja osallistut lakkoon, saat lakkoavustuksen. Jäsenet hakevat lakkoavustusta kulloisenkin lakon jälkeen YTN:n lakkojärjestelmän kautta.

Tarkempia tietoja rialaisille lakkoavustuksista ritta.rapp a ria.fi.