Neuvottelutilanne suunnittelu- ja konsulttialalla

Antti Aarnio (antti.aarnio a ria.fi), 15.1.2020

Suunnittelu- ja konsulttialalla toteutettiin osassa yrityksissä kolmen päivän työnseisaus (lakko) sekä toimihenkilöiden että ylempien toimihenkilöiden toimesta joulukuussa 2019.  Lakkoavustukset niitä hakeneille rialaisille maksetaan tammikuun aikana. Tällä hetkellä tarkistellaan avustuksia hakeneiden jäsenyyksiä.  Lakkoavustusta voi hakea vielä helmikuussa, seuraa RIAn ja YTNn nettisivuja.

Tiistaihin 14.1 mennessä uutta työehtosopimusta ei ole tehty. Ylempien toimihenkilöiden osalla seuraava neuvottelu on 17.1. Tähän asti neuvottelujen henki on ollut hyvä ja avoin.

Kantona kaskessa on työajan pidennys (ns. kiky-tunnit). Työmarkkinoilla odotettiin yleisesti, että teollisuusliiton ja teknologiateollisuuden tammikuun alkupuolella solmiman työehtosopimus -josta kiky-tunnit poistuivat- avaisi ladun myös muiden sopimusten syntymiselle. Vielä näin ei ole käynyt, vaan neuvottelut kiky-tunneista jatkuvat kiivaina muissa työehtosopimuspöydissä.

Näyttää siltä, että suunnittelu- ja konsulttialalla ei synnyt ratkaisua ennen kuin työmarkkinoilla tiedetään vähän laajemmin, mikä kiky-tuntien kohtalo muissa sopimuspöydissä on.  Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden YTN:läinen taustaryhmä on pohtinut erilaisia vaihtoehtoja neuvotteluiden vauhdittamiseksi, mutta päätöksiä toimenpiteiksi ei ole tehty.

On odotettavissa, että pariin viikkoon neuvotteluissa ei tapahdu mitään.

Arkkitehtisuunnittelualan ylempien toimihenkilöiden neuvottelutilanne

 Arkkitehtitoimistoissa työskentelevien rialaisten työnantajien on noudatettava arkkitehtisuunnittelualan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusta, joka on hyvin samankaltainen sopimus suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen kanssa.  Arkkitehtisuunnittelualan neuvottelut ovat käynnistyneet, mutta valmista ei ole vielä tullut.  Käytännössä arkkitehtisuunnittelualan ratkaisu tulee vasta suunnittelu- ja konsulttialan ratkaisun jälkeen.

Kuntasektorin neuvottelut alkaneet

Neuvottelut kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES ja teknisten sopimuksen TS osalta ovat alkaneet tiistaina 14.1. Sopimukset umpeutuvat maaliskuun lopulla 2020. Suurin kiistakysymys lienee kiky-tunnit.

Lisätietoja: Edunvalvontapäällikkö Antti Aarnio, antti.aarnio a ria.fi , 0400-381 634