Oppia ja oivalluksia Baijerista

Tanja Määttänen (tanja.maattanen a ria.fi), 17.6.2024

Suomen Metsäkeskus järjesti 10.–13.4. opintomatkan, jolla tutustuttiin Baijerin maatalouden puurakentamiseen.

Opintomatka koostui vierailuista paikallisiin puualan yrityksiin, työmaakäynneistä pariin puurakentamiskohteeseen ja tutustumisesta paikalliseen kulttuuriin. Tulkkina ja yhteyshenkilönä matkalla toimi Pohjois-Karjalan RIAn puheenjohtaja Jesse Luukkonen, joka on työskennellyt useamman vuoden rakennesuunnittelijana yhden vierailun isäntäyrityksen, Wolf System GmbH:n leivissä.

Baijer 1

Reissun ensimmäisellä yritysvierailulla Schwaiger Holzindustriella Hengersbergissä. 


Sahatavaraa ja pellettejä 

Matkan ensimmäinen yritysvierailu oli Schwaiger Holzindustrie, joka on yksi Saksan suurimmista sahoista ja puupellettitehtaista. Yritys sahaa vuosittain 1,3 miljoonaa metriä kuusitukkeja, joka heidän mukaansa on noin 800 000 m³. 

Tukit ovat erittäin suoria, suomalaisia suurempia ja pääasiassa neljä tai viisi metriä pitkiä. Ne tulevat yli 30 hehtaarin tehdasalueelle rekoilla tai junalla: yritys on rakentanut oman radan vähentääkseen rekkaliikennettä ja alentaakseen logistiikan ilmastokuormaa.

Linjaston läpi tukit muuttuvat sahatavaraksi kuuden kilometrin päivävauhdilla ja sivuvirroista tuotetaan vuosittain 350 000 tonnia pellettejä. Lisäksi niistä tuotetaan 50 MW lämpökattilassa kestävää energiaa laitoksen kuivaustarpeisiin.

Baijer 2

Schwaiger Holzindustrien pelletit olivat tuotantolinjalla kuumia, mutta käsinkosketeltavia. 


Saksalaisen mittapuun teollinen rakentaja

Seuraava vierailukohde oli Wolf Group -yrityskokonaisuuden tehdas Osterhofenissa. Wolf Group on yli 50-vuotias 400 miljoonan euron toimija, joka on tunnettu innovatiivisista ratkaisuistaan maatalous-, teollisuus-, siilo-, teräs- ja asuntorakentamisen alalla. Toimintaa on 19 eri maassa ja 31 eri toimipisteessä.

Wolf Group käyttää rakentamisessaan monipuolisesti eri materiaaleja valiten niistä kulloinkin tehokkaimman ja asiakkaan tarpeita parhaiten vastaavan. Vuosittain se käsittelee vaikuttavan määrän materiaaleja: 30 000 tonnia terästä, 85 000 m³ puuta ja 450 000 m³ betonia.

Yksi yrityksen uusimmista investoinneista on Osterhofenin 26 hehtaarin tehdasalueen laajentaminen puumoduulien tuotantolinjalla. Investointi on sitoutumista kehitykseen, tehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

Baijer 4

Puuelementtien tuotantoa Wolf Groupin linjastolla. 


300 dimension tarkkuudella 

Matkan viimeinen yrityskohde oli Holzwerke Pfarrkirchen, joka on toiminut puutuotteiden jalostuksen parissa vuodesta 1939 lähtien. Yritys on Saksan ja Itävallan alueen seitsemänneksi suurin 130 000 m³:n tuotannollaan. Holzwerke Pfarrkirchenin valikoimaan kuuluu 300 erilaista tuotedimensiota sahatavaraa ja liimapuuta.

Yritys ostaa puutavaran valmiiksi kantikkaana, ja se jalostetaan erilaisiksi puutuotteiksi asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Varastossa on aina noin 20 000 m³ puuta puskuriksi tilauksia varten. Yrityksen toiminta perustuu saksalaiseen tehokkuuteen; myös vaikuttava tuotantolaitos on sovitettu kompaktisti 7,3 hehtaarin kokoiselle alueelle.

Baijer 5

Kuivatushallin järeät puiset kattokannattimet Holzwerke Pfarrkirchenin varastotiloissa. 


Hevostalli ja nautakarjahuutokauppa 

Maatalouden puurakentamiskohteista ensimmäinen oli 50 hevosen vuokratalli, joka toimii 200 hehtaarin maatilan tiluksilla. Maatilan isäntä on 30-vuotias sukutilan uuden sukupolven mies. Kohde oli hevostilan suuri piharakennus, jossa on sosiaalitilat vuokralaisille, uusien hevosten karsina, katettua tilaa hevosille sekä heinävarasto. Paikan hevoselleen saa vuokrattua vajaalla kolmella sadalla eurolla kuussa.

Matkalla tutustuttiin myös nautakarjahuutokauppoja järjestävän yrityksen tiloihin. Kokonaisuus koostuu nautahallista, huutokauppatilasta sekä toimistotiloista. Halliin mahtuu kerralla 1 000–1 200 eläintä ja huutokaupat järjestetään kahdesti kuussa. Knoppitietona mieleen jäi yrityksessä kalleimmalla hinnalla huutokaupattu härkä, jonka hinta nousi peräti 144 000 euroon. 

Kaikissa vierailukohteissa oltiin vakuuttuneita siitä, että puurakentaminen tulee lisääntymään ja kehittymään koko Euroopassa. Päällimmäisenä opintomatkasta jäivät mieleen isäntäorganisaation vieraanvaraisuus ja vaikuttavat yritykset – sekä muutama tarinakin kerrottavaksi. 

Baijer 3

Upeassa areenamaisessa puurakenteisessa huutokauppatilassa myydään nautakarjaa kaksi kertaa kuukaudessa. 


Teksti ja kuvat: Jesse Luukkonen 

Artikkeli on julkaistu RIA-lehdessä 2/24.