Ay-johtajat kokoontuivat arvioimaan hallituksen työelämä- ja sosiaaliturvauudistuksia

Tanja Määttänen (tanja.maattanen a ria.fi), 4.9.2023

Työmarkkinakeskusjärjestöjen (SAK, Akava, STTK) työvaliokuntaliittojen puheenjohtajat ja keskusjärjestöjen johtoryhmien jäsenet kokoontuivat 4. syyskuuta arvioimaan hallituksen kaavailemia työelämä- ja sosiaaliturvauudistuksia.

Hallitus kaavailee merkittäviä heikennyksiä työntekijän asemaan, ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja laajemminkin sosiaaliturvaan. Hallitus suunnittelee myös rajoituksia neuvottelujärjestelmään ja työtaisteluoikeuteen.

"Hallitus muuttaa voimalla suomalaisia työmarkkinoita ja tekee sitä puhtaasti työnantajan eduksi. Tämä huolestuttaa palkansaajia laajasti yli järjestökentän. Voimalla yksipuolisesti tehdyt muutokset eivät ole kestäviä. Ne heikentävät luottamusta ja pitkäjänteistä työmarkkinoiden kehitystä", SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi.

Hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet ovat herättäneet laajaa huolta ammattiliitoissa.

"Hallituksen keinot lisäisivät työmarkkinoiden epävakautta ja sosiaalisia ongelmia. On tarpeen analysoida tilanne yhdessä ja pohtia, miten kykenemme vaikuttamaan siten, että työllisyys, työelämän laatu ja työn tuottavuus vahvistuvat, eivätkä heikkene. Haluamme Akavassa ensisijaisesti edetä yhteisymmärryksessä ja sopien. Arvioimme tilanteen kehittymistä liittojemme kanssa ja päätämme omista ja mahdollisista yhteisistä toimenpiteistä tarvittaessa", puheenjohtaja Maria Löfgren toteaa.

Hallitus on perustellut työmarkkinauudistuksia valtiontalouden parantamisella.

"Työ- ja sosiaalilainsääntöön liittyvät uudistukset eivät valtion taloutta pelasta. Kun hallitus myös haluaa sovittelussa sitoa palkantarkistusten enimmäistason vientialojen korotuksiin, silloin puututtaisiin ammattiliittojen vapaaseen neuvotteluoikeuteen ja sementoitaisiin nais- ja miesvaltaisten alojen välinen palkkaepätasa-arvo. Tätä STTK ei hyväksy", puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Liittopuheenjohtajien ja keskusjärjestöjen johdon tapaaminen järjestettiin Espoon Hanasaaressa.

Lisätietoja

  • Puheenjohtaja Jarkko Eloranta, SAK, haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Marjo Pihlajaniemen kautta, puhelin 0400 969 633
  • Puheenjohtaja Maria Löfgren, Akava, puhelin 040 568 2798
  • Puheenjohtaja Antti Palola, STTK, puhelin 040 509 6030