Palkkaratkaisu

Kimmo Sandberg (kimmo.sandberg a ria.fi), 24.2.2023

YTN suunnittelu- ja konsulttialalle on syntynyt uusi työehtosopimus. Se astuu voimaan 22.2. ja on voimassa 30.11.2024 saakka. Sopimuksen piirissä on noin 25 000 ylempää toimihenkilöä.

Uusi työehtosopimus nostaa alan ylempien toimihenkilöiden palkkaa ja tuo parannuksia vanhempainvapaisiin. Sopimuksen palkankorotusratkaisu on sama kuin YTN teknologiateollisuuteen viime viikolla hyväksytty ratkaisu.

Vuoden 2023 palkankorotuksista pitää sopia paikallisesti 15.3. mennessä. Jos sopua ei siihen mennessä synny, käytetään työehtosopimuksen ”perälautaa”:

  • Kaikille kertakorvaus maaliskuussa 2023. Kertakorvaus on 12,5 % helmikuussa voimassa olevasta kuukausipalkasta.
  • Varsinainen palkankorotus huhtikuussa 2023. Se on kaikille tuleva yleiskorotus 3,0 % laskettuna maaliskuun palkasta.
  • Sen lisäksi huhtikuussa 2023 maksetaan 0,5 % työnantajaerä, mikä tarkoittaa, että työnantaja kohdentaa yrityksen maaliskuun palkkapotista laskettuna 0,5 % suuruisen palkankorotuserän valitsemilleen henkilöille.

Myös vuonna 2024 korotukset neuvotellaan paikallisesti. Jollei paikallisesti muuta sovita, helmikuussa 2024 maksetaan 1,3 % yleiskorotus ja 1,2 % työnantajaerä.

Lisää palkallisia perhevapaita

YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat saivat sovittua perhevapaalainsäädännön uudistuksen edellyttämät päivitykset työehtosopimukseen.

Kirjaukset ovat nyt sukupuolineutraaleja, ja ei-synnyttävän vanhemman palkallisten vapaiden määrä nousee kuudesta 32 arkipäivään (mukaan lukien lauantait). Synnyttävän vanhemman palkallisten perhevapaiden määrä lyhenee neljä arkipäivää yhteensä 72 arkipäivään.

Lisätietoja: Edunvalvontapäällikkö Antti Aarnio, s-posti: antti.aarnio a ria.fi