Vuoden rialainen ja Vuoden nuori rialainen 2020 nimetty

Tuula Napola (tuula.napola a ria.fi), 1.10.2020

Vahva rialainen osaaminen korostuu Vuoden rialaisen ja Vuoden nuoren rialaisen valinnoissa.

Ahti Rantosesta Vuoden rialainen

Vahanen Suunnittelupalvelu Oy:n toimitusjohtaja RI Ahti Rantonen on valittu Vuoden rialaiseksi 2020.
Ahti Rantonen valmistui vuonna 1982 rakennusinsinööriksi Kuopion teknillisestä oppilaitoksesta 21-vuotiaana. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan Teknillisessä korkeakoulussa. Rantonen on toiminut 38 vuotta suunnittelualalla ja kokemusta on kertynyt hyvin monipuolisesti: muun muassa suurten kauppakeskusten ja toimistokohteiden suunnittelua sekä laatujohtamista, liiketoiminnan, osaamisen ja myynnin kehittämistä, ympäristöasioita, viestintää ja brändiä, teknologiaa ja työturvallisuutta.
Osaamisen kehittäminen ja nuorten insinöörien ohjaaminen suunnittelijan polulle on Ahti Rantoselle hyvin tärkeää. Hän kannattaa vahvasti elämänikäisten oppimispolkujen rakentamista ja toimii itse hyvänä esimerkkinä: ammatillinen pätevyys on karttunut työn ohessa jatkuvasti ja poikkeuksellisen vaativia pätevyyksiäkin Rantonen on suorittanut lukuisia.
Monista rakennusalaan vaikuttavista tekijöistä Ahti Rantonen nostaa esiin laadun, hän onkin ollut laatujohtajana FMC Groupissa. ”Uskon laatujohtamiseen ja laatujärjestelmiin. Yrityksillä on käytössään laatujärjestelmiä, mutta ovatko ne vain silmänlumeeksi? Laatujärjestelmien pitää oikeasti ohjata yrityskulttuuria ja yritysjohdon tulee miettiä, miten laatu otetaan mukaan liiketoimintaan. Laatu on selkeästi yksi menestystekijöistä”, Rantonen kertoo.

Ahti Rantonen

Vuoden rialainen palkinto myönnetään liiton jäsenelle, joka edustaa merkittävällä tavalla valtakunnallista tai paikallista ”rialaista” osaamista. Huomiota kiinnitetään työkokemukseen, yhteistyökykyyn ja tapaan hoitaa vaativia projekteja. Vuoden rialainen on valittu vuodesta 2005 lähtien.  

Vuoden nuori rialainen Tanja Lepikkö

Tanja Lepikkö valmistui rakennustekniikan insinööriksi Satakunnan AMK:sta vuonna 2017. Hän työskentelee suunnittelijana A-insinööreillä. 
Tanja opiskeli ensimmäistä vuotta rakennusinsinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa, kun opiskelijat olivat tutustumassa mahdollisiin työnantajiin Yritystreffeillä. ”A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n ständillä oli rock-asennetta. Tiesin heti, että tuonne haluan töihin”, Tanja kertoo.
Tanjan valttina oli jo silloin Cadmatic-ohjelman osaaminen, nykyisin Tanja onkin A-Insinööreissä ohjelman pääkäyttäjä. Tanja toimii asiantuntijana ja rakennesuunnittelijana erityisosaamisenaan elementtisuunnittelu. Lisäksi toimenkuvaan kuuluu mm. Cadmatic-ohjelman kehittäminen sekä käyttäjien koulutus, opaskirjojen päivitys ja harjoittelijoiden ohjaaminen.
RIA-liiton jäseneksi Tanja liittyi heti opintojensa alussa. Kun 2014 kolahti mainos YlläspoweRIAsta, Tanja päätti heti lähteä mukaan. ”Halusin olla työssäni hyvä ja menestyä alallani. Siihen tarvitaan laaja verkosto eli sitä lähdin luomaan”, Tanja kertoo. Kuinka ollakaan seminaarissa esiteltiin myös Cadmatic-ohjelma. ”Innostuin ohjelmasta, opettelin käyttämään sitä kotona ja sen ansiosta sain haluamani työpaikankin!”
Satakunnan RIAn puheenjohtajaksi Tanja valittiin vuonna 2018. ”Nyt pääsen puheenjohtajana vaikuttamaan enemmän ja olen myös RIAn liittohallituksen jäsen. Onkin mahtavaa päästä nuorena jäsenenä sanomaan oma kantansa asioista”, Tanja sanoo.

Tanja Lepikkö

Vuoden nuoreksi rialaiseksi voidaan valita henkilö, jolla on alle kymmenen vuotta työkokemusta ja joka on osallistunut aktiivisesti RIAn toimintaan sekä saavuttanut työurallaan nopeasti asiantuntijan aseman.