Mihin rialaiset yrittäjät katoavat?

Olemme tehneet RIAssa havainnon, että rialaisten yrittäjien määrä on vähentynyt RIAn yrittäjärekisterissä. RIAn verkkosivuilla olevassa yrittäjärekisterissä oli vuonna 2005 runsas 300 yritystä.

Osoitetietojen päivityksen yhteydessä vuonna 2018 yritysten määrä oli pudonnut runsaaseen 180. Nyt keväällä suoritetun osoitteiden tarkistuksen yhteydessä määrä oli pudonnut vajaaseen 100 yritykseen. Tämä viimeinen pudotus on dramaattinen ja kertoo osin alan murroksesta. Mistä kaikki sitten johtuu? Harvoin yrittäjäksi synnytään. Ehkä tavallisin tapa on kuitenkin se, että yrittäjyyteen ajaudutaan esimerkiksi muuttavan työtilanteen vuoksi. Arvelisin, että nyt yrittäjärekisteristä poistuneiden ja viimeisen 30 vuoden aikana yrityksen perustaneiden rialaisten yrittäjien taustalla on pitkälti 90-luvun lama. Tuolloin esimerkiksi suunnittelutoimiston perustaminen vaati vähän pääomaa ja riskit olivat pienet. Kynnys ryhtyä yrittäjäksi oli siis matala.

Tunnen monia rialaisia yrittäjiä ja voin sanoa, että he ovat pärjänneet yrittäjäurallaan erinomaisesti. Taustalla on vahva halu työllistää itsensä ja ehkä myös muita. Rialainen hyödyntää omaa osaamista ja uskoo vahvasti omaan liikeideaan. Parhaimmillaan yrittäjyys on inspiroivaa arkea, jossa voi itse päättää työtapansa ja työaikansa.  Tämä on erinomainen tausta luovalle liiketoiminnalle, jota rakentaminen monesti on. Toki yrittäjyydessä on omat riskinsä, mutta sitä puolta on helpottanut jo runsas pari vuosikymmentä jatkunut vakaa tilanne rakentamisessa. Olemme onneksi päässeet eroon suhdanteiden jyrkistä ylä- ja alamäistä.

Yrittäjärekisterin ”puhdistuksen” yhteydessä kävi ilmeiseksi se, että valtaosa yritysten lopetuksista johtui omistajan siirtymisestä eläkkeelle. Monet yrittäjät ovat jatkaneet yrittäjyyttä vielä eläkkeellä. Se on pehmeä pudotus eläkkeelle. Yrittäjien vähenemistä selittää myös suurten ikäluokkien poistuminen työelämästä. Yleiseen halukkuuteen ryhtyä yrittäjäksi vaikuttaa myös yhteiskuntamme trendi, että vain isot yritykset pärjäävät. Myös rakennusalan työvoimatilanne on ollut hyvä viimeiset kymmenen vuotta. Vastavalmistuvalle nuorelle rakennusmestarille ja -arkkitehdille tai -insinöörille on usein tarjolla monta työpaikkaa valmistumisen jälkeen. Tämä on vaikuttanut alan palkkatason positiiviseen kehitykseen. Tässä tilanteessa on varsin ymmärrettävää, että nuori valitsee helposti hyväpalkkaisen ja riskittömän vaihtoehdon. 

Uskallan kuitenkin kannustaa nuoria rialaisia harkitsemaan myös yrittäjyyttä. Riskeistä huolimatta valtaosa yrittäjäksi ryhtyneistä ei ole katunut päätöstään.

Kimmo Sandberg

RIAn toimitusjohtaja
järjestöneuvos


Jaa sivu