Osaajapulasta talouden jarru

Rakennusalan on kärsinyt pari viimeistä vuotta työvoimapulasta tai oikeastaan pitäisi varmaan sano osaajapulasta. Työvoimapula on näkynyt palkkojen liukumina ylöspäin ja varmasti myös työsuoritusten laatuna. 

Viime päivinä tapahtuneet uutisoinnit välipohjien putoamisista ovat ehkä seurausta kireistä aikatauluista ja resurssipulasta. Osaajapula näyttää nyt levinneen kaikille aloille. Tilastokeskuksen mukaan kausitasoittamaton työttömyys painui lokakuussa 6,3 prosenttiin ja maamme hallituksen pitkään perään-kuuluttama työllisyysaste lähenee jo 72 prosenttia. Rialaisten työttömyysprosentti oli lokakuussa vain 1,8 prosenttia.

Kun näihin lukuihin lisätään syntyvyyden jatkuva väheneminen ovat järjestöt yksi toisen jälkeen lähteneet peräänkuuluttamaan ulkomaalaista työvoimaa. RIAn jäsenistössä ja ylipäätään rakennusalalla on toimihenkilö puolelle niin rakentamisessa kuin suunnittelussa vielä vähän ulkomaalaista taustaa olevia henkilöitä. Tätä on jarruttanut varmaan osaltaan rakentamista ohjaavat kansalliset määräykset. Pätevyyksien saaminen on vaikeaa ja suomenkieli pitäisi hallita hyvin. Osaajapula näyttää nyt olevan jopa talouden jarruna. Työ- ja elinkeinoministeriön ilmoituksen mukaan tänä vuonna on jäänyt 60.000 työpaikkaa täyttämättä työvoimapulan vuoksi. 

Edellä mainitut asiat tulevat vaikuttamaan kaikkien meidän tulevaisuuteen. Jo nyt tiedetään, että työllisyysasteen tulee nousta 75 ehkä jopa 78 prosenttiin, jotta pystymme hoitamaan mm. eläkkeisiin liittyvät velvoitteet. Eläkeuudistus otetaan varmasti uudelleen tarkasteluun viimeistää kun maamme uusi hallitus on selvillä. Kuten viimeisessä eläkeuudistuksessa RIA tulee olemaan tässä uudistuksessa mukana STTK:n kautta.


Jaa sivu