RIA auttaa Ukrainan sodan uhreja

Tuula Napola (tuula.napola a ria.fi), 9.3.2022

Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n liittohallitus tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäystoimet Ukrainassa. Itsenäisen valtion suvereniteettia vastaan on hyökätty kansainvälisen lain vastaisesti. Venäjän on vetäydyttävä ja Ukrainaan on saatava rauha.

Ihmishenkien menettämisen ohella sota tulee vaikeuttamaan tavallisten ihmisten elämää sekä Ukrainassa että Venäjällä. Sillä tulee myös olemaan vakavia kielteisiä vaikutuksia turvallisuuteen, hyvinvointiin ja talouteen koko Euroopassa, myös Suomessa.

Emme voi katsoa sivusta Venäjän aggressiota ja sen aiheuttamaa kansainväliseen oikeuteen perustuvan yhteisen turvallisuuden murentamista. Euroopan unionin taloudelliset sanktiot Venäjää kohtaan ovat välttämättömiä.

RIAn liittohallitus on päättänyt lahjoittaa Suomen Punaisen Ristin kautta yhden euron per jäsen Ukrainan sodasta kärsivien auttamiseksi.

Ukrainan tilanne tulee vaikuttamaan myös rakentamisen suhdannetilanteeseen Suomessa. Valtiovarainministeriön johtaman rakennusalan suhdanneryhmän (RAKSU) raportti arvioi, että asuntojen rakentamisen ennätysvilkas vauhti vuonna 2021 on vaihtunut hitaampaan tahtiin, jota varjostavat kansainvälisen epävarmuuden lisääntyminen sekä korkojen mahdollinen nousu. Tänä vuonna vapaarahoitteisten ja valtion tukemien vuokra-asuntojen rakentaminen jatkuu vilkkaana. Asuntosijoituksiin ennustetaan virtaavan edelleen pääomia, mutta vauhdin arvioidaan hidastuvan vähitellen. Alan tilanne näytti ennen viime viikkojen tapahtumia kohtuullisen hyvältä, sillä rakentamisen määrän ennustettiin kasvavan tänä vuonna 1–3 prosenttia ja vähenevän ensi vuonna saman verran.

Ennuste on kuitenkin tehty ennen hyökkäystä Ukrainaan, eivätkä arviot hyökkäyksen mahdollisista vaikutuksista rakentamisen sektorille sisälly ennusteeseen. Riski ennustettua heikommasta kehityksestä on merkittävä. Talousennusteet menevät nyt uusiksi.

Kaikkien kannalta on tärkeää, että Ukrainan kriisi saadaan ratkaistua mahdollisimman nopeasti.  

Lisätietoja: liittohallituksen puheenjohtaja Tommi Luukkonen, 040-579 5633

iStock-876656164