Talohankkeiden pohjarakennustöille julkaistiin RYL-laatuvaatimukset

Tuula Napola (tuula.napola a ria.fi), 1.7.2021

Kesäkuussa 2021 julkaistu uusi MaaRYL tuo infra-alan suunnittelijoille ja urakoitsijoille yhtenäiset laatuvaatimukset talonrakentamisen pohjarakennustöihin ja muihin infrarakentamisen hankkeisiin.

MaaRYL määrittelee talonrakennushankkeissa käytettävät maa-, pohja- ja kalliorakennustöiden sekä piha-alueiden päällysrakenteiden ja yhdyskuntateknisten järjestelmien rakentamisen laatuvaatimukset.

Uusi MaaRYL jäsentyy infra-alan rakennusosapohjaisen nimikkeistön mukaisesti ja on yhteneväinen InfraRYLin kanssa. Sisältö on ajantasaistettu kansainvälisten standardien kanssa.

MaaRYL toimii työselostuksen pohjana ja on yhteensopiva tietomallipohjaisen suunnittelun kanssa. Kun maa-ja pohjarakennustyöt sekä infrarakentamisen hankkeet toteutetaan yhteneväisillä periaatteilla, hankekohtaisesti räätälöidyn suunnittelun ja toteutuksen tarve vähenee sekä alan tuottavuus ja laatu paranevat. Laatuvaatimusten yhtenäistäminen helpottaa tilaamista, suunnittelua, rakentamista ja valvontaa.

MaaRYL on osa Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset RYL-sarjaa, joka määrittää rakennusalalla yleisesti tunnustetun hyvän rakennustavan. RYL tarjoaa käytännön työvälineitä kiinteistö- ja rakentamisalalle hyvän rakennustavan mukaiseen suunnitteluun ja toteutukseen sekä auttaa sopimusten laadinnassa ja tulkinnassa.

Palvelu on tehty yhteiseksi työkaluksi talonrakennushankkeiden tilaajille, rakennuttajille, rakennuttajakonsulteille, suunnittelijoille ja pääurakoitsijoille.

Uusittu MaaRYL on käytettävissä kätevänä verkkopalveluna eikä siitä enää julkaista painettua versiota.

Rakennustieto