Suunnitteluala tarvitsee koulutettuja rakennussuunnittelijoita

Aleksi Nenonen (aleksi.nenonen a ria.fi), 15.6.2021

Rakennusarkkitehtien ylempi AMK-tutkinto käynnistettävä.

Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry järjesti Helsingissä 12.6. liittohallituksen kokouksen ja teki päätöksen esittää tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle, että Suomessa käynnistettäisiin rakennusarkkitehtien ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Taustalla on työelämän lisääntynyt tarve rakennussuunnittelijoista, joilla olisi kelpoisuus suunnitella maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia poikkeuksellisen vaativia rakennussuunnittelukohteita.

Vuonna 2014 käynnistettiin opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä rakennusarkkitehti (AMK) 
-koulutus neljässä ammattikorkeakoulussa, Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Opiskelijoiden aloituspaikkoja on vuosittain yhteensä noin 120. Rakennusarkkitehtien koulutuksen käynnistämisen takana olivat lähes kaikki rakennusalan toimihenkilö- ja työnantajajärjestöt. 

Rakennusarkkitehtikoulutusta antavista oppilaitoksista on valmistunut nyt neljä vuosikurssia. Valmistuneet ovat sijoittuneet hyvin työmarkkinoille, ja heidän osaamiseensa on oltu ilmeisen tyytyväisiä, eikä työnantajilta ole saatu negatiivista palautetta. Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry teetti Onway Oy:llä kevään 2021 aikana tutkimuksen valmistuneiden sijoittumisesta työelämään ja siitä miten annetun koulutuksen sisältö on vastannut työelämän tarpeita. Tuloksista selvisi, että rakennusarkkitehti (AMK) -koulutus vastaa hyvin työelämän tarpeita. Lähes kaikki kyselyyn vastanneista harkitsevat myös opintojen täydentämistä YAMK-tutkinnolla tai maisteritutkinnolla. 

”Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on mainittu maankäyttö- ja rakennuslain pykälässä, jossa annetaan suunnittelijoiden kelpoisuusvaatimukset. Poikkeuksellisen vaativassa rakennussuunnittelutehtävässä on kyseiseen suunnittelutehtävään oltava rakentamisen alalla suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.  Siksi on luonnollista, että mahdollistamme uusille rakennusarkkitehdeille jatkuvan kouluttautumisen mahdollisuuden. Samalla varmistamme sen, että alalle saadaan nopeasti osaavaa väkeä”, toteaa RIAn puheenjohtaja, RA Tommi Luukkonen.
Koulutuksen käynnistäminen edellyttää myös rakennusarkkitehti (YAMK) -ammattinimikkeen lisäämistä asetukseen. ”Tavoite lisätä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen aloituspaikkamääriä on nykyisen hallituksen linjauksen mukaista. Nyt esitetty vetoomus on siis suora jatkumo hallituksen tahtotilalle”, toteaa Luukkonen. 

Lisätietoa: 

RIAn puheenjohtaja RA Tommi Luukkonen, tommi.luukkonen a arkkitehtipalvelu.fi
RIAn toimitusjohtaja, järjestöneuvos, RI Kimmo Sandberg, kimmo.sandberg a ria.fi, p. 0400 411332