Kesäduunari-info palvelee

Tuula Napola (tuula.napola a ria.fi), 27.5.2019

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen, maksuton kesäduunari-info neuvoo nuoria työntekijöitä pulmatilanteissa koko kesän, 31.8. asti.

Kesäduunari-infossa yhteydenottoihin vastaa tänä vuonna oikeustieteen ylioppilas Liisa Lehtonen. 
Lehtonen toivoo, että kesätyöntekijät ottaisivat yhteyttä rohkeasti heti, jos jokin kesätöihin liittyvä asia mietityttää. Perehtymällä huolellisesti työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin jo ennakkoon voi ehkäistä asioiden muuttumista ongelmiksi.

  • Kesäduunari-infoon voi soittaa jo ennen työsopimuksen allekirjoittamista, jos jokin siinä mietityttää, Lehtonen muistuttaa ja korostaa kirjallisen työsopimuksen tärkeyttä. 
  • Kirjallinen työsopimus on hyvä käydä rauhassa läpi ennen allekirjoittamista. 

Kesätyöntekijöiden oikeus saada työsuhteen ehdot kirjallisena nousi esiin useissa työsopimuksia koskevissa yhteydenotoissa viime vuonna. Työntekijällä on lain mukainen oikeus saada kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, jos työsuhde on yli kuukauden mittainen. 
Maksuton Kesäduunari-info palvelee nuoria kesätyöntekijöitä jo 15. kertaa.  Palvelu on tarjonnut vastauksia tuhansien nuorten sekä heidän vanhempiensa ja työnantajien kysymyksiin. Kaikki kysymykset käsitellään luottamuksellisesti, joten avun pyytämistä ei tarvitse arastella.
Vaikka työelämä on vuosien aikana muuttunut, ovat kysymysten aiheet pysyneet pitkälti samoina. Joka vuosi näyttäisi tulevan paljon kysymyksiä erityisesti palkkoihin sekä työaikoihin liittyen. Myös koeaikaan liittyen tulee yhteydenottoja. Apua löytää myös Kesäduunari-infon verkkosivuilta (www.kesaduunari.fi).  Ennen yhteydenottoa voi tutustua usein kysyttyjen kysymyksien vastauksiin. Lisäksi kannattaa tutustua myös kesäduunarin muistilistaan. 

Kesäduunari-info löytyy myös 
Facebookista: www.facebook.com/kesaduunari/
Twitteristä: (twitter.com/Kesaduunari)
Instagramista: (www.instagram.com/kesaduunari/)