rss Uutiset

Vain yhden työtodistuksen tähden

Blogikirjoitus puuttuvasta työtodistuksesta

Sattuipa kerran, että eräs rialainen halusi vaihtaa työpaikkaa. Hän irtisanoutui työstään.  Työsuhteen piti päättyä normaalin irtisanomisajan mukaisesti.  Normaalitilanteissa työnantaja maksaa lopputilin viimeistään työsuhteen päättymispäivänä, elleivät osapuolet sovi toisin tai työehtosopimus anna mahdollisuutta johonkin muuhun menettelyyn. 

 Yksinkertaisesta lopputilin maksamisesta tuli monimutkainen. Rialaisen ex-työnantaja väitti rialaiselle maksetun liikaan kilometrikorvauksia.  Merkinnät työajan seurantajärjestelmässä olivat kuulemma väärin ja työnantaja ehdotti, että väärin maksetut korvauksen vähennetään rialaiselle kuuluvista saamisista.

 Mitään epäselvyyksiä kilometrikorvauksissa ei ollut, vaan yrityksen taloudellinen tilanne vaikutti huonolta ja työnantaja yritti välttää maksamasta entiselle työntekijälle kuuluvia saamisia. Työntekijää yritettiin vedättää. Kun rialainen kiisti epäselvyydet, työnantaja otti käyttöön kortin, joka usein otetaan käyttöön vastaavissa tilaisuuksissa. Työnantaja syytti rialaista työtehtävissä tapahtuneista virheistä ja laiminlyönneistä, joista ei tietenkään ollut esittää mitään faktaa.

 Rialainen lähestyi entistä työnantajaansa kohteliailla, mutta tiukoilla sähköposteilla, mutta rialaiselle kuuluvia rahoja ei tupsahtanut tilille. Lopulta pistimme RIAn asianajajan asialle. Kirjeenvaihtoa jouduttiin käymään jonkin verran, mutta lopulta rialaiselle pankkitilille ilmestyi ex-työnantajalta se summa mikä hänelle kuuluikin.

 Huokaisimme kaikki helpotuksesta, mutta ennenaikaisesti. Työtodistus puuttui. Rialainen ei ollut saanut työtodistusta, vaikka oli itse kirjoittanut luonnoksen työtodistuksesta ja lähettänyt sen työnantajalle. Mutta työtodistusta ei kuulunut, vaikka työnantajalla on velvollisuus se työntekijälle antaa, jopa kymmenen vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen työntekijän sitä pyytäessä.

 Lukuisista rialaisen ja lakimiehen viesteistä huolimatta todistus loisti poissaolollaan. Tilanne oli turhauttava, mutta lähetimme vielä yhden viestin työnantajalle, jossa selitimme, että työntekijällä on oikeus työtodistukseen ja on kaikkien kannalta saada asia hoidettua. Meni viisi minuuttia ja työnantaja soitti minulle. Hän kertoi, että yrityksen taloudellisen tilanteen tasapainottaminen on vienyt kaiken ajan, eikä hän ole ehtinyt hoitaa työtodistusta kuntoon. Selitin, että työtodistus kuuluu työntekijälle antaa, eikä siitä velvollisuudesta pääse työnantaja eroon. 

 Seuraavana päivänä rialainen sai työtodistuksensa. Sen pituinen se.

Antti Aarnio 

Edunvalvontapäällikkö

Työelämän ABC


Palaa otsikoihinTulosta sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä