rss Uutiset

RIAn tietotoimisto tiedottaa: rakentamiseen luvassa kuuraa

Blogikirjoitus asuntomarkkinoista

Elämme jännittäviä aikoja. Asuntomarkkinoista käytävä keskustelu on nyt poikkeuksellisen mielenkiintoista. Yhä useampi asiantuntija pohtii asuntomarkkinoiden tilannetta hieman huolestuneena. Suomen Pankki on pitkin vuotta varoitellut kotitalouksien ylivelkaantumisesta ja sen aiheuttamasta riskistä kansantaloudelle.  Jos maksukyky ei riitäkään suurten asunto- ja yhtiölainojen hoitamiseen esimerkiksi asuntojen hintojen laskiessa, riskinä voi olla koko taloutta uhkaava kierre alaspäin. Toisaalla on huolestuttu siitä, että riittävätkö uusien asuntojen ostajien varat isojen taloyhtiölainojen lyhennyksiin tulevina vuosina.

Viime vuosina on rakennettu paljon. Varsinkin pääkaupunkiseudulla asuntotuotanto on ollut erityisen rivakkaa. Rakentaminen on viime vuosina painottunut liiketaloudelliseen rakentamiseen, omatoimirakentamisen määrä on vähentynyt dramaattisesti kuluvana vuosikymmenellä. Kyse voi osin olla tilastomuutoksesta, mutta näyttää siltä, että kaltaiseni tee se itse-rakentajien aika on lopullisesti ohitse.  

Mielenkiintoista on myös se, että rakentaminen on ollut melko voimakasta kaikkialla Suomessa, vaikka väestönkasvu painottuu neljään suurimpaan kaupunkiin. Forecon Oy:n laskelmien mukaan Suomessa rakennetaan nyt noin kolme kertaa väestönkasvun verran asuntoja. Ruotsissa asuntotuotanto on vain puolet väestönkasvusta ja Norjassa ¾ osaa väestönkasvusta. Kaupunkeihin suuntautuvan muuttoliikkeen ja asumisessa tapahtuvan rakenteellisen muutoksen (kerrostaloasumisen suosio) täytyy toteutua voimakkaana myös jatkossa, jotta uusiin asuntoihin riittää asukkaita.

Voi myös olla niin, että monilla paikkakunnilla asuntojen aloitusmäärät ovat liian korkeita, ja riski ylitarjonnasta on todellinen. Toistaiseksi lisääntynyt tuotanto ei ole suinkaan laskenut asuntojen hintoja, vaan päinvastoin nostanut niitä. Vaikuttaa siltä, että lisääntynyt uustuotanto on siirtänyt kysyntää vanhoista asunnoista uusiin. Foreconin keräämien tietojen mukaan esimerkiksi Jyväskylässä uusien asuntojen neliöhinnat ovat nousseet 2010-luvulla alle 3 000 eurosta reilusti yli 4 000 euroon. Vanhojen asuntojen hinnat ovat pysyneet suurin piirtein samalla tasolla koko vuosikymmenen. Uusien ja vanhojen asuntojen hintaero on kasvanut vielä enemmän, kun ottaa huomioon sen, että uusien asuntojen ostajat joutuvat ostamaan usein pysäköintipaikan erikseen ja asuntoyhtiön tontti saattaa olla vuokratontti.

Viime vuosien tilanne on ollut erityisen hyvä asuntotuotannolle, koska monet tekijät ovat tukeneet asuntojen kysyntää. Kuluttajien luottamus on ollut korkealla, työllisyys on parantunut, korkotaso on ollut ennätyksellisen alhainen ja sijoittajakysyntä on ollut voimakasta. Nyt ollaan ottamassa askelia taaksepäin, sillä esimerkiksi Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa myönnettyjen rakennuslupien määrä väheni voimakkaasti (37,5 prosenttia) viime vuoteen verrattuna.

Rakennusalan toimihenkilöitä laajasti edustavan järjestön RIAn näkökulmasta tilanne ei suinkaan näytä huonolta, eikä isompia merkkejä esimerkiksi lomautuksien yleistymisestä ole. Rekrytointi-ilmoitukset ovat kuitenkin vähentyneet alan medioissa. Voimakkaat suhdannevaihtelut tuovat kuitenkin mukanaan takuuvarmasti ikäviä käänteitä monelle alan toimijalle ja ne heijastuvat työntekijöiden asemaan. Onni onnettomuudessa on se, että ennen alalla kiihdytettiin lujaa ja tehtiin äkkijarrutus este havaittaessa. Nyt este on havaittu ja kaasujalkaa on höllennetty kesästä alkaen. Kuuraa, pieniä jääkiteitä rakenteiden pintaan, on silti odotettavissa.

Antti Aarnio

Edunvalvontapäällikkö

Rakennusinsinöörit- ja arkkitehdit RIA ry

 


Palaa otsikoihinTulosta sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä