rss Uutiset

Puutteessa oleva toimitusjohtaja

Blogikirjoitus tasa-arvoasiasta

Työelämä on joskus tarua ihmeellisempää. RIAn edunvalvontapäällikkönä törmään välillä tapauksiin, jotka ovat kuin elokuvista, mutta valitettavasti ne ovat aivan totta. Teen kirjoitussarjan muutamista tapauksista ja aloitan kertomuksella puutteessa olevasta toimitusjohtajasta.

Nuori nainen lähetti avoimen hakemuksen suunnittelutoimistoon. Hän ei saanut koskaan vastausta yrityksestä. Noin kuukautta myöhemmin yritys X yritti ottaa häneen yhteyttä facebookissa lähettämällä hänelle hämärän kuvan.  Viesti tuli sen yrityksen ylläpitämältä sivustolta, josta nainen oli hakenut töitä.  Nainen ei reagoinut viestiin ja meni muutama viikko. Sitten naisen puhelimeen tuli tekstiviesti. Nainen sai seksuaalisävytteisen tekstiviestin numerosta, joka oli jälleen yhdistettävissä siihen yritykseen, josta nainen haki töitä. Viestissä yrityksen toimitusjohtaja houkutteli naista asunnolleen salaiseen tapaamiseen, viittasi samaan koulutukseen ja lupasi ”briiffata”. Viestin lopuksi toimitusjohtaja kertoi olevansa puutteessa ja kehui naisen peppua. Siinä vaiheessa nainen otti yhteyttä RIAn toimistoon. 

Kävin läpi naisen saamaa viestiä ja tuumin, että joku on murtautunut yrityksen tietojärjestelmän, saanut naisen yhteystiedot tiedot ja käyttää niitä hyväkseen lähestymällä naista epämääräisillä viesteillä. Viesti oli kirjoitettu niin huonolla suomen kielellä, että epäilin viestin kirjoittajan omaavan todella vajavaisen suomenkielen taidon.

 

Sillä välin naisen miesystävä oli soittanut numeroon ja sieltähän oli vastannut itse toimitusjohtaja. Hän oli kuulemma hakenut kesäseuraa. Voi poloista. Nainen jätti rikosilmoituksen poliisille ja poliisi oli yhteydessä toimitusjohtajaan. Seurauksista ei tässä vaiheessa ole vielä tietoa.

 

Toimitusjohtajan käytös oli tietenkin törkeää ja väärin niin eettisesti kuin moraalisesti, mutta se saattaa myös rikkoa tasa-arvolakia, joka kieltää seksuaalisen häirinnän. Tasa-arvolaissa seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. 

Lain mukaan seksuaaliseen häirintään syyllistynyt voi olla velvollinen maksamaan loukatulle hyvitystä. Sitä vaaditaan kanteella, joka pannaan vireille käräjäoikeudessa. Tarkkaile postiasi, toimitusjohtaja!  

 

 Antti Aarnio

Edunvalvontapäällikkö

 


Palaa otsikoihinTulosta sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä