rss Uutiset

Nainen, tervetuloa alalle, palkkasi on miestä huonompi

Blogikirjoitus naisten palkkaerosta

Tänään vietetään naisten palkkapäivää. Viime vuonna vastaava päivä oli 31. lokakuuta, eli naisten palkat ovat saavuttaneet miesten palkkoja 0,5 prosenttiyksikköä. Hyvä.

Rakennusalan tehtävissä sukupuolella ei ole mitään väliä, osaaminen ja motivaatio ratkaisevat alalla pärjäämisen. Naiset osaavat hommat siinä missä miehetkin. RIAnkin jäsenistä lähes kolmannes on naisia.

Mutta mustat pilvet siintävät taivaanrannassa. RIA teki alkusyksystä opiskelijajäsenilleen kyselyn harjoittelukyselyn. Kyselimme harjoitteluajan palkkauksesta, ohjauksesta ja esimerkiksi työajoista. Hämmästyksemme oli suuri, kun tuloksista kävi ilmi, että harjoittelussa olevilla nais- ja miesopiskelijoilla on melko suuret palkkaerot. Miesten hyväksi.

Kun ensimmäisen vuoden harjoittelua suorittavilla naisilla on 296 euroa huonompi kuukausiansio, on syytä huolestua. Kyselyymme vastanneiden ensimmäisen opiskeluvuoden suorittaneiden miesten harjoitteluajan kuukausiansiot olivat keskimäärin 2095 euroa, naisilla ansiot olivat 1799 €.  Lähes yhtä suuret erot ovat jo pidemmällä edenneiden opiskelijoiden palkoissa.

Palkkaeroon voi toki vaikuttaa se, että nuoret miehet ja naiset ovat tehneet erilaisia tehtäviä, mutta se tuskin selittää koko eroa. Nuorille naisille yksinkertaisesti maksetaan vähemmän kuin miehille.

Tämä on ikävää. Jos jo uran alkuvaiheessa palkkaero on noin suurta, se tulee kasvamaan mitä pidemmälle työuralla mennään. Ratkaisu ei ole se, että naisten pitää aina muistaa pyytää riittävästi palkkaa. Opiskelijoita harjoittelijaksi palkkaavien yritysten on huolehdittava siitä, että naisia ja miehiä kohdellaan tasa-arvoisesti. Sillä, mitä jalkojen välissä sattuu olemaan, ei pidä olla mitään väliä.

 

Antti Aarnio

Edunvalvontapäällikkö

Rakennusinsinöörit- ja arkkitehdit RIA ry.

 


Palaa otsikoihinTulosta sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä