Uutisia RIAsta

SPAN-puusiltakilpailun kestävimmän sillan rakensi Jyväskylän AMK:n joukkue

Opiskelijoiden SPAN 2018 -puusiltakilpailu huipentui tänään FinnBuild-messuilla. Messujen aikana rakennetut sillat testattiin tänään koestamalla ne katkeamispisteeseen asti.

Kilpailutehtävänä oli rakentaa metrin pituisen aukon yli vapaan jännevälin silta, kun käytettävissä oli 9 metriä 10×10 millimetrin rimaa, 1,5 metriä 10×20 millimetrin rimaa ja 1 desilitraa erikeeper-liimaa. Aikaa rakentamiseen oli Finnbuildin aikana keskiviikko ja torstai, perjantaina olivat lopputestit ja palkitseminen.

SPAN-siltakilpailu järjestettiin tänä vuonna jo viidettä kertaa.

Kisan palkintokategorioina olivat suunnittelutarkkuus, esteettisyys ja kestävyys. Kilpailussa oli mukana kuusi joukkuetta ammattikorkeakouluista: kaksi joukkuetta Hämeen ammattikorkeakoulusta, joukkueet Tampereen ja Jyväskylän ammattikorkeakouluista sekä Metropoliasta ja Saimiasta.

Palkintoraati valitsi kilpailun esteettisimmäksi sillaksi Hämeen ammattikorkeakoulun 1-joukkueen rakentaman sillan.

Kantavimman sillan oli rakentanut Jyväskylän ammattikorkeakoulun joukkue, jonka silta kesti koestuksessa 325,1 kg:n kuorman. 

Suunnittelutarkkuudessa ei saatu mainittavaa eroa Tampereen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammattikorkeakoulun 1-joukkueen välille. Kummankin joukkueen oma ennakkoarvio sillan kantokyvystä poikkesi noin 9,3 prosenttia.  

Palkintorahaa jaettiin yhteensä 5000 euroa kolmessa eri kategoriassa. SPAN-siltakilpailun järjestivät yhteistyössä Messukeskus, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry ja Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry.

RIL:n johtaja Teemu Vehmaskoski kiitteli Rakennuslehdelle joukkueiden paneutumista siltakilpailuun. ”Moni joukkue oli käyttänyt huikeasti aikaa taustatyöhön ja valmisteluun. Jopa 300 tuntia oli käytetty suunnitteluun, koekappaleiden tekemiseen ja koestamiseen. Se kannatti, sillä esimerkiksi detaljeista näki, että niitä oli mietitty.”

Lisätietoja:
Katrina Kukkonen, RIA ry, puh. 040 450 5531, katrina.kukkonen@ria.fi.


Palaa otsikoihinTulosta sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä